1. Ciprian Strugariu

    Cine ești și cu ce te ocupi?

Ciprian Strugariu, fotograf pro, mai nou implicat și în zona de video și mereu interesat de noi metode de exprimare artistică. Fac fotografie de la 18 ani, m-au fascinat întotdeauna lucrul cu oamenii și subiectul uman în imaginile mele și astfel drumul m-a dus în zona de fotografie de modă, unde m-am descoperit și unde am făcut și fac unele dintre cele mai interesante proiecte ale mele.

  1. Cum vezi fotografia astăzi? Ce gadgeturi vor prinde și mai mult teren?

Fotografia e o artă foarte strâns legată de partea tehnică, o artă care devine din ce în ce mai accesibilă și abordată de tot mai multa lume. Faptul că tehnologia a evoluat și oferă posibilitatea de a face imagini de o calitate remarcabilă foarte ușor a ajutat mult în acest fapt. Ne aflăm azi într-o eră a sharing-ului online, în care tot mai multe aspecte ale vieții sunt comunicate instant prin imagini, în care se fac editoriale de modă pe instagram... toata lumea folosește smartphone-urile pentru a crea și distribui fotografie. Eu personal am renunțat de vreo 2 ani în a avea o cameră compactă tot timpul la mine și m-am reorientat spre a poza și edita cu telefonul. A fost o provocare pe care am luat-o foarte în serios și am dus-o destul de departe...atât de departe încât îmi doresc la un moment dat să fac o expoziție de fotografie pe tema asta.

  1. Cât timp dedici pregătirii unei ședințe foto?

In funcție de proiect, timpul variază. Pot fi câteva zile de întâlniri cu clientul, art director, făcut storyboard-uri, căutat locații, făcut bugete și pus totul cap la cap, sau poate să fie o idee care mă lovește și în aceeași zi s-o pun în practică.

  1. Cât de mult schimbă un telefon experiența fotografierii?

In primul rând, după cum zicea și Chase Jarvis, cea mai bună cameră e aia pe care o ai la tine . Ca la orice aparat foto trebuie să ai in vedere avantajele și limitările lui și să știi cum să abordezi lucrurile pentru a obține rezultate. Eu mi-am propus sa fac fotografii pe aceeași direcție care m-a fascinat mereu, și anume oameni/fashion. Am schimbat blitzurile pe lumina naturală sau lumina continuă, am căutat și încercat tone de aplicații care să îmi ofere cât mai mult control asupra camerei telefonului, am căutat aplicații care mă lasă să adaug efecte și să editez imaginile în telefon, am căutat și născocit tot felul de prinderi și modalități de a atașa telefonul de rig-uri, slidere, car mounts și asa mai departe.

  1. Cât de surprinși sunt cei fotografiați de UTOK după ce văd rezultatele?

Lumea e destul de reticentă când un fotograf pro folosește un telefon mobil dar asta ajută și mai tare la reacția lor când văd imaginile. Mi s-a intamplat de nenumărate ori în ultima vreme, ca de la o sedință foto să plece instant pe net imagini facute cu telefonul mobil și deja lumea să nu mai fie foarte nerăbdatoare după imaginile „oficiale”.  

Ciprian Strugariu este autorul pozelor si materialelor video realizate cu smartphone-urile UTOK. Le puteti vedea pe paginile de produs, cum ar fi UTOK 500 Q.